Sidebar

Naujienos

20221115 ViktorAsejev 003Abdominalinės chirurgijos gydytojas, akušeris-ginekologas, dietologijos gydytojas rezidentas V. Asejev. VU MF nuotrauka

Pastūmėtas tėčio – abdominalinės chirurgijos gydytojo, habilituoto daktaro, profesoriaus, akademiko – pavyzdžio, medicinos studijas baigęs Viktor Asejev pasuko jo pėdomis. Jaunasis gydytojas pilvo chirurgijos srityje jautėsi atradęs save. Vėliau nusprendė tęsti studijas – įgijo gydytojo akušerio-ginekologo specialybę, o šiuo metu studijuoja dietologijos rezidentūroje.

Kas sąlygojo tokius pasirinkimus profesiniame kelyje? Kuo gydytoją patraukė dietologijos sritis ir kokia problematika joje yra įdomiausia? Pokalbio metu į šiuos ir kitus klausimus atsakė abdominalinės chirurgijos gydytojas, akušeris-ginekologas, dietologijos gydytojas rezidentas V. Asejev.

Baigėte abdominalinės chirurgijos, vėliau ir – akušerijos ir ginekologijos rezidentūros studijas. Šiuo metu tęsiate studijas dietologijos rezidentūroje. Ko paskatintas ryžotės jau trečiosioms rezidentūros studijoms? Kaip manote, ar tai yra savęs paieškų, ar siekio tapti visapusiškai profesionaliu gydytoju atspindys?

Chirurgiją pasirinkau, nes mano tėtis – habilituotas daktaras, profesorius, akademikas, pilvo chirurgas – man pavyzdys. Paskutiniais pilvo chirurgijos rezidentūros studijų metais turėjau onkoginekologijos ciklą – man ši sritis patiko. Atliekant sudėtingas onkoginekologines operacijas, dažnai vien ginekologo žinių neužtenka, kartais reikia pasitelkti ir kitų sričių specialistų, paprastai pilvo chirurgų, kurie atliktų vieną ar kelis operacijos etapus (pavyzdžiui, pašalintų dalį žarnos ar kepenų segmentą). Todėl baigęs abdominalinės chirurgijos rezidentūrą, tapau akušerijos-ginekologijos rezidentu. Ją pabaigus kilo minčių dirbti onkoginekologijos srityje, tačiau turėjau galimybių įsitikinti, kad tokių specialistų, kurie vienos operacijos metu galėtų išspręsti kelias problemas, nereikia nei valstybei, nei ligoninėms.

Pradėjęs dirbti privačiame sektoriuje sutikau daugybę chirurgų, kurie pacientams gali pasiūlyti aukšto lygio gydymą ir inovatyvias operacijas, kurių, dėl lėšų stokos ar biurokratinės stagnacijos, negali pasiūlyti valstybinis sektorius. Vienas iš jų – medicinos mokslų daktaras, pilvo chirurgas Donatas Danys, kuris vienas pirmųjų Europoje atliko minimaliai invazinę operaciją skrandžio mažinimo operaciją (Bikini Line Sleeve Gastrectomy) nutukimui gydyti.

Dažnai asistuodamas operacijų metu bei padėdamas gydyti pacientus po operacijų, nusprendžiau rinktis dietologijos rezidentūros studijas, kuriose įgytos žinios leistų jiems visapusiškai padėti. Svarbu pažymėti, kad būtent po nutukimo operacijų ar intragastrinio baliono implantavimo tolesne šių pacientų priežiūra rūpinasi gydytojai dietologai. Tokio specialisto kuris galėtų išoperuoti ligonį ir po to spręsti jo mitybos problemas, mano žiniomis, Lietuvoje nėra.

Gydytojų, kurie ryžtasi baigti ne vienas, o porą ar net daugiau rezidentūros studijų, pasitaiko ne taip jau dažnai, tiesa?

Ne itin dažnai. Bet esu girdėjęs, kad Kaune taip pat yra gydytojas, baigęs abdominalinės chirurgijos ir akušerijos-ginekologijos rezidentūras.

Studijos iš tiesų sudėtingos ir varginančios. Kiek save prisimenu, visą laiką buvau viskuo besidominantis, užsiėmęs įvairiomis veiklomis. Būdamas moksleiviu lankiau įvairius būrelius – sportinius šokius, kikboksą, plaukimą, baigiau dailės ir muzikos mokyklas. Studijų metais domėjausi įvairiomis chirurgijos, terapijos sritimis, buvau pilvo chirurgijos būrelio pirmininkas. Toks yra ir mano tėtis – jis visada viskuo domėjosi, gal jis mane tuo imlumu ir užkrėtė.

20221115 ViktorAsejev 004abdominalinės chirurgijos gydytojas, akušeris-ginekologas, dietologijos gydytojas rezidentas V. Asejev. VU MF nuotrauka

Kaip į šį sprendimą reagavo Jūsų šeima, draugai? Ar toks Jūsų žingsnis jiems buvo netikėtas, ar priešingai – nuostabos nesukėlė?

Šeima, draugai buvo nustebę, tačiau paaiškinus kontekstą ir pristačius tolimesnius planus – jiems klausimų nebeliko.

Papasakokite, kuo Jus patraukė dietologija? Kokia šioje srityje keliama problematika Jus domina labiausiai?

Visų pirma, šios studijos mane patraukė galimybe visapusiškai padėti pacientui. Kaip sako mano studijų vadovė gydytoja dietologė doc. Edita Gavelienė, dietologija yra labai įdomi sritis, kuri aprėpia visas klinikines situacijas – terapines, onkologines, endokrinologines ir kt. Tai yra labai plati, daugybę specialybių apjungianti, sritis, todėl neįmanoma visko surašyti į ploną knygutę, kurioje sugebėtume rasti visą reikalingą informaciją.

Kol kas daugiausia dėmesio skiriu nutukimo gydymui, o vėliau – kas žino? – gal sugrįšiu vien į onkoginekologiją arba pilvo chirurgiją? Artimiausias tikslas – sėkmingai pabaigti rezidentūrą.

Ko dažniausiai klausia žmonės, sužinoję, kad studijuojate dietologijos rezidentūroje?

Dietologija – tokia sritis, kurioje klausimų neišvengsi. Bet dažniausiai, ypač moterys, klausia, kaip pakoreguoti figūrą, sumažinti svorį. (šypsosi)

Kalbant apie nutukimą, tai nutukimo problema yra viena aktualiausių šiandienos problemų, kuri pasaulyje labai paplitusi dėl nesubalansuotos mitybos, pasirenkamų maisto produktų, jų sudėties, bet ir greito gyvenimo tempo. Kai nežinai tos medicininės praktikos, kalbant apie dietologiją, tai visiems atrodo, kad reikia mažiau valgyti. Kitaip tariant, viskas atrodo daug paprasčiau nei yra. Bet kai įsigilini, yra tam tikri niuansai, turi imtis kažkokių veiksmų norėdamas pasiekti rezultatų – be pastangų ir tam tikro sudėlioto mitybos plano ar parinkto gydymo, kiekvienam žmogui individualiai, jų tikėtis pasiekti sunku.

Daugelis klaidingai įsivaizduoja, kad dietologai gydo tik sergančiuosius nutukimu. Dietologai taip pat gydo pacientus turinčius mitybos nepakankamumą. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose Mitybos sutrikimų prevencijos ir gydymo poskyryje gydomi pacientai, kurie yra išsekę ir laukia operacijų arba jau po atliktos operacijos ir negali maitintis įprastu būdu.

Su kokiais mitais arba stereotipais susiduriate stebėdamas viešoje erdvėje pasirodančias, su dietologija susijusias, naujienas?

Paprastai naujienos rengiamos konsultuojantis su specialistais, kurie išmano savo darbą, remiamasi patikimais, moksliniais šaltiniais. Galbūt kai kada galima išgirsti abejotinų dalykų, kai apie dietą, gydymą kalba žmonės, kurie neturi šioje srityje išsilavinimo – nėra nei dietologai, nei dietistai.

Kuo skiriasi dietologas nuo dietisto? Dietologas yra gydytojas, kuris rekomenduoja tam tikrą gydymą, dietą, o dietistas parenka dietą atitinkančius maisto produktus. Be šių specialistų darnaus bendradarbiavimo būtų sunku įsivaizduoti pacientų gydymą. Žinoma, dabar yra madinga populiarinti save internete, prisistatyti mitybos specialistais. Mitybos rekomendacijas teikia ir treneriai. Nesakau, kad jie daro negerai, bet jų patarimai turėtų apsiriboti sveikatai palankaus maitinimosi temomis.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku