Sidebar

Naujienos

JoyMVPA logo

Vilniaus Universiteto (VU) Medicinos fakulteto (MF) mokslininkai dalyvavo Erasmus+ projekte „Pagalba mokytojams skatinant vidutinio ir didelio intensyvumo vaikų fizinį aktyvumą“ (angl. “Supporting teachers to maximise enjoyable MVPA” (Projekto Nr. 2019-1-EE01-KA201-051595)), kurio tikslas – gerinti paauglių sveikatą, sukuriant jiems skirtus, šiuolaikiškus, motorinius įgūdžius lavinančius sportinius žaidimus.

VU MF Sveikatos mokslų instituto direktorė prof. dr. Natalja Istomina džiaugiasi, kad „Lietuvai ir visai Europai šio projekto pagrindu pavyko pristatyti naują žaidimų metodiką ir inovatyvius žaidimus, kurie yra orientuoti į vidutinį ir aukštą fizinį aktyvumą. Šią metodiką sudaro 100 fiziškai aktyvių video žaidimų, kurie yra išversti į 5 ES šalių kalbas: lietuvių, anglų, estų, suomių ir slovėnų. Šie žaidimai skirti naudoti fizinio ugdymo pamokų ar sporto treniruočių metu, taip pat ir laisvalaikiu“.

Remiantis Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis, net 82 % vaikų ir paauglių nepasiekia rekomenduojamos fizinio aktyvumo normos būti fiziškai aktyviais bent valandą per dieną, o vaikų antsvoris ir nutukimas kelia didelį susirūpinimą visame pasaulyje, tad tokio pobūdžio intervencijas reikėtų pradėti pakankamai ankstyvame vaikų amžiuje ir įtraukti kiek įmanoma daugiau vaikų. Tikimasi, kad žaidimai, skirti naudoti fizinio ugdymo pamokų ar sporto treniruočių metu, padidins vaikų fizinį aktyvumą.

Projekte kartu su VU mokslininkais dirbo kolegos iš Vytauto Didžiojo universiteto, Tartu Universiteto (Estija), Liublianos universiteto (Slovėnija) ir Sporto ir sveikatos mokslų tyrimų centro - LIKES (Suomija). Projektas prasidėjo 2019 metais ir baigiasi 2022 metų spalio mėnesį.

Projektas finansuotas per Erasmus+ strateginės partnerystės paramos mokykloms programą  KA201.

Erasmuslogo Eng


Fakultetas