Sidebar

Naujienos

P1150687Svarbi darbo dalis dirbant su senovės DNR yra neužteršti mėginio savąja, todėl privaloma speciali apranga ir ypatinga darbo drausmė. Iš kairės Justina Kozakaitė, Rita Radzevičiūtė, Ingrida Domarkienė / Asm. archyvo nuotr.

Šių metų balandžio 21-27 d. VU Medicinos fakulteto mokslininkės docentė dr. Ingrida Domarkienė ir dr. Justina Kozakaitė lankėsi Max Planck evoliucinės antropologijos institute Jenoje ir Leipcige (Vokietija). Mokslinio vizito tikslas – įsisavinti naujų darbo su senovės DNR metodų ir perimti gerąją laboratorijos darbo patirtį. 

Max Planck evoliucinės antropologijos instituto laboratorijoje Jenoje Medicinos fakulteto atstoves priėmė ir patirtimi dalinosi laboratorijos vadovė Rita Radzevičiūtė. Leipcige mokslininkės susitiko su prof. dr. Johannes Krause vadovaujama Archeogenetikos katedros tyrėjų komanda: susipažino su tyrėjų darbo organizavimu, turima infrastruktūra ir jos funkcionavimu, pristatė Vilniaus universitete sukauptą įspūdingą archeologinę palaikų kolekciją, esamas ir kuriamas naujas galimybes vykdyti mokslinius tyrimus, susijusius su senovės DNR, dalinosi jau įvykdytų ir vykdomų respublikinių bei tarptautinių šios srities projektų patirtimis, vizijomis ateičiai bei kylančiais iššūkiais. Vizito metu aptartos galimos bendrų tyrimų kryptys ir bendradarbiavimo galimybės teikiant tarptautinių projektų paraiškas, diskutuota apie senovės DNR tyrimų laboratorijų specifiką, tarpdisciplininės tyrėjų komandos darbo privalumus ir iššūkius, bendradarbiavimo patirtis Lietuvoje ir pasaulyje, mažų laboratorijų tyrimų perspektyvas.

„Šis vizitas – labai svarbus žingsnis įgyvendinant Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Mokslo centro viziją. Tai svarbu ne tik plėtojant vietos mokslinių tyrimų pajėgumus senovės DNR tyrimų srityje, bet ir siekiant, kad Lietuva reikšmingai prisidėtų prie pasaulinių projektų, rekonstruojančių žmogaus evoliucijos, migracijos ar ligų istorijas bei jų supratimo, ir vykdytų savarankiškus mūsų regionui aktualių istorinių klausimų tyrimus“, – apie mokslinį vizitą pasakojo doc. dr. Ingrida Domarkienė.

20240516 mfNuotrauka kairėje: Pirmieji bandymai nauju metodu paruošti kaulinę medžiagą senovės DNR gryninimui. dr. Justina Kozakaitė. Nuotrauka dešinėje: Prie istorinio Pharmapark pastato Jenoje (Vokietija), kuriame įsikūrusios net dviejų Max Planck institutų laboratorijos - Evoliucinės antropologijos ir Geoantropologijos. Iš kairės dr. Justina Kozakaitė, dr. Ingrida Domarkienė / Asm. archyvo nuotr.

Fakultetas