Sidebar

Naujienos

 53677902093_701a437bf8_k_1.jpgGabrielius Leščinskas / MF archyvas

„Daugeliui pabaigusių farmacijos studijas, visuomenės vaistinė būna pirminė „stotelė“. Vieni joje pasilieka ilgiau, kiti – trumpiau. Tuo tarpu ligoninės vaistininko pareigos – kiek kitokios, jis įgauna mokytojo vaidmenį ligoninės aplinkoje, juk vaistininkai – vaistų ekspertai“, – teigia Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto farmacijos studijų programos studentas Gabrielius Leščinskas. Ketvirtakursis studentas bei Farmacijos ir farmakologijos centro docentė dr. Kristina Garuolienė pasakoja, kokia iš tiesų yra vaistininko profesija bei kurį kelią – visuomenės ar ligoninės vaistininko – verta pasirinkti Lietuvoje.

Dinamiškas ir kritinio mąstymo reikalaujantis darbas

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad darbas visuomenės vaistinėje ir ligoninės vaistinėje yra vienodas, VU farmacijos studentas Gabrielius Leščinskas šį mitą neigia: „Sunku išskirti vieną aspektą, nes tai yra dvi skirtingos darbo specifikos, turinčios vieną ar kitą bendrumą. Visuomenės vaistininkai yra atsakingi už vaistinių preparatų išdavimą, farmacinės paslaugos suteikimą ir, esant poreikiui bei vadovaujantis turimomis žiniomis ir teisės aktų reikalavimais, gali parinkti tinkamiausią vaistą, taip pat – informuoti gyventojus apie racionalų vaistų vartojimą, matuoti ir įvertinti gyventojų fiziologinius parametrus, kontroliuoti vaistininko padėjėjus ir t. t.“

Ligoninės vaistininko pareigos, anot G. Leščinsko – sudėtingesnės: užtikrinti sveikatos priežiūros įstaigos skyrių ir padalinių aprūpinimą vaistais, gaminti vaistus vaistinėje pagal specialius užsakymus, informuoti gydytojus apie vaistus ir aprūpinti jais pacientus, atlikti tyrimus ir analizes, vadovaujantis rezultatais teikti gydytojams siūlymus dėl dozavimo, konsultuoti dėl individualiems pacientams tinkamiausio gydymo.

„Taigi, ligoninės vaistininkas yra ne tik vaistų išdavėjas, bet ir pacientų, gydytojų, slaugytojų konsultantas su vaistų vartojimu ir skyrimu susijusiais klausimais, stebintis vaistų efektyvumą, saugumą, galintis dalyvauti klinikiniuose tyrimuose. Lyginant su darbu visuomenės vaistinėje, žinių ir įgūdžių gylis čia tikrai skiriasi. Reikalingos ne tik žinios apie vaistus, bet ir nepriekaištingas darbas komandoje“, – pasakojo studentas.

Studentas priduria, kad užsienio šalyse, pavyzdžiui, Junginėje Karalystėje, esama ligoninės vaistininkų, galinčių skirti receptinius vaistinius preparatus pacientams, išrašyti juos iš gydymo įstaigų ir bendradarbiauti su kitais sveikatos specialistais tarpdisciplininėse komandose: „Drįsčiau teigti, kad ligoninės vaistininko kelias – tikrai netradicinis. Tai – dinamiškas, kritinio mąstymo reikalaujantis darbas. Verta paminėti, kad ateityje ligoninės vaistininkų poreikis augs. Taip yra todėl, kad ligoninės vaistininkai labai puikiai gali padėti mažinti vaistų nepageidaujamą poveikį, su vaistų vartojimu susijusias klaidas ir taip gerinti pacientų sveikatą bei gyvenimo kokybę“, – sako G. Leščinskas.

53408973367_b36ae1e7a4_k.jpgDoc. dr. Kristina Garuolienė / VU archyvas

Klinikinis vaistininkas – svarbus specialistas ligoninėse

„Ligoninės vaistininkas, dar kitaip vadinamas klinikiniu vaistininku, nėra nauja specializacija. Daugelyje Europos Sąjungos šalių ligoninės vaistininkas – labai svarbus ligoninės specialistas, be kurio nebūtų įmanoma užtikrinti vaistų saugos ir kokybiško gydymo vaistais“, – teigė VU Medicinos fakulteto Biomedicinos mokslų instituto docentė Kristina Garuolienė.

Anot mokslininkės, ligoninės vaistininkai aprūpina pacientus jų gydymui būtinais vaistais, yra atsakingi už vaistų saugojimą ir gamybą individualiems pacientams, taip pat konsultuoja pacientus, kaip tinkamai vartoti vaistus, bendradarbiauja su sveikatos priežiūros specialistų komandomis, pataria dėl vaisto parinkimo, dozavimo ir stebėjimo, taip siekdami optimizuoti kiekvieno paciento gydymą.

„Daugelyje Europos Sąjungos šalių ligoninės vaistininkai konsultuoja lėtinėmis (diabetu, hipertenzija, astma ir kt.) ligomis sergančius pacientus dėl tinkamo vaistų vartojimo, galimų nepageidaujamų šalutinių poveikių ir vaistų sąveikų, tokiu būdu skatindami pacientus aktyviai dalyvauti savo ligos valdyme. Ypač svarbus ligoninės vaistininkų vaidmuo tenka atliekant poliligotų ir daug vaistų vartojančių pacientų priežiūroje, taip užtikrinant, kad pacientai gautų saugią ir efektyvią vaistų terapiją, pritaikytą jų konkretiems poreikiams. Ligoninės vaistininkams tenka dalyvauti ir klinikiniuose tyrimuose, taip pat – ligoninės teikiamų paslaugų gerinimo iniciatyvose, skirtose sumažinti vaistų skyrimo klaidas ir pagerinti pacientų gydymo rezultatus“, – pasakojo docentė.

Pasak mokslininkės, tikėtina, kad ateityje Lietuvos ligoninių vaistininkų atliekamos funkcijos tikrai plėsis. „Vaistininkai – svarbūs sveikatos priežiūros specialistų komandos nariai, atliekantys esminį vaidmenį optimizuojant gydymą vaistais ir diegiant į pacientą orientuotą sveikatos priežiūrą Lietuvoje“, – teigė doc. dr. Kristina Garuolienė.

53678135190_9b90464e74_k_1.jpgGabrielius Leščinskas / MF archyvas

Po studijų – įvairios perspektyvos

Kalbėdamas apie klinikinio vaistininko darbą G. Leščinskas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje ligoninės vaistininkystė – siekiamybė: „Nors teisiniai aspektai yra daugiau ar mažiau sureguliuoti, Lietuvoje vyraujanti situacija dar neatspindi tos tikrosios praktikos, kuri egzistuoja daugelyje kitų Europos šalių, pavyzdžiui, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose ir kt. Žinoma, nesklandumų esama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Centrinės ir Rytų Europos šalyse – Estijoje, Latvijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Vengrijoje ir kt. Todėl, reikia pripažinti, kad visuomenės vaistinė – pirminė stotelė daugeliui, pabaigusių farmacijos studijas. Vieni joje pasilieka ilgiau, kiti – trumpiau.“

Vis dėlto, karjeros pasirinkimų laukas po farmacijos studijų baigimo yra kur kas platesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pasak studento, jau studijų metu galima pradėti žvalgytis po darbo rinką, atlikti praktikas tiek gamybinėje, tiek visuomenės vaistinėje, išbandyti jėgas farmacinėse įmonėse, kurių veika – tikrai dinamiška.

„Perspektyvos tikrai įvairios – galima realizuoti save didmeninėse vaistų prekybos ir gamybos įmonėse, dirbti valstybinėse institucijose, tęsti mokslinę veiklą aukštųjų mokyklų ir mokslinių tyrimų įstaigose arba išvykti į užsienį ir ten garsinti Lietuvos vardą. Rinktis tikrai yra iš ko“, – kalbėjo farmacijos studentas.

Dabar jau ketvirto kurso studentas G. Leščinskas prisimena, kad jo sprendimas pasirinkti farmacijos studijas buvo paremtas gerai apgalvotas. „Labai gerai pamenu tą vidinį pokalbį su savimi, kurį turėjau sėdėdamas prieš baltą popieriaus lapą. Ant vienos jo pusės buvau užrašęs „renkuosi studijuoti skandinavistiką, nes...“, o ant kitos – „renkuosi studijuoti farmaciją, nes...“. Farmacija „laimėjo“, surinkusi daugiau pliusų“, – pasakojo studentas.

Pasak studento, vienas pagrindinių privalumų – farmacijos studijos ir profesija turi stabilumą ir paklausą: „Per penkis studijų metus, galima įgyti daug naudingų žinių ne tik apie cheminius junginius, jų sintezę, junginių poveikį organizmui, bet ir suprasti, kaip veikia žmogaus organizmas, kas sukelia ligas, kaip tos ligos yra gydomos, kokie tyrimo metodai naudojami vienų ar kitų ligų diagnozavime. Darbas laboratorijose – taip pat labai įdomus ir leidžia suprasti, ar norėsis išbandyti save kaip mokslininką. Taigi, farmacija – daugiasluoksnė kryptis, turinti stabilumą ir paklausą, nuolatos auganti, ir čia visada reikės gerų specialistų.“

Po studijų G. Leščinskas planuoja geriau susipažinti su visuomenės vaistininko darbo ypatumais, o vėliau – tęsti studijas ir siekti mokslų daktaro laipsnio. „Žinoma, atsiradus galimybei, mielai išbandyčiau ir ligoninės vaistininko darbą, kuris man atrodo įdomesnis ir reikalaujantis daugiau kompetencijų. Man smagu, kad ateityje galėsiu panaudoti sukauptas žinias ir patirtį kryptingai, prisidėsiu prie žmonių savijautos, sveikatos gerinimo, visuomenės švietimo ir ugdymo, susijusio su vaistų vartojimu“, – kalbėjo studentas.

Fakultetas