Sidebar

Naujienos

202209029 mokine Auguste 006Augustė Kirkliauskaitė. VU MF nuotrauka

Tuo metu, kai universitetuose jau prasidėjo studijų procesas, mokyklose baigiamųjų klasių mokiniai aktyviai ruošiasi artėjantiems kitų metų valstybiniams egzaminams. Dalis mokinių išnaudoja ne tik tradicinius mokymosi būdus, bet ir rengia specialius brandos darbus, kurie, sėkmės atveju, gerokai padidina patekimo į norimą studijų programą galimybes.

Vilniaus universitetas skatina ankstyvą mokinių įsitraukimą į mokslinę veiklą ir kviečia mokyklas sekti Vilniaus licėjaus, su kuriuo 2022 m. rugsėjo 13 d. pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, pavyzdžiu. Vilniaus licėjaus IVc klasės mokinė Augustė Kirkliauskaitė kartu su darbo vadove mokytoja eksperte Alyda Daulenskiene ir konsultantu doc. Tomu Kačergiumi (Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas) įgyvendino brandos darbą „Čiobrelių, ramunėlių ir šalavijų ekstraktų poveikis Streptococcus mutans bioplėvelės susidarymui“.

Šiuo moksliniu darbu, pasak doc. Tomo Kačergiaus, siekta įvertinti lietuvių liaudies medicinoje plačiai naudojamų vaistinių augalų (čiobrelių, ramunėlių, šalavijų) ekstraktų gebėjimą slopinti burnos, širdies ir kraujagyslių sistemos infekcijas sukeliančio mikroorganizmo – S. mutans gyvybingumą ir (arba) bioplėvelės formavimąsi. Tyrimų rezultatai rodo, kad čiobrelių ir šalavijų ekstraktai pasižymi savybe stipriai inhibuoti S. mutans bioplėvelės susidarymą in vitro sąlygomis. Taigi, pasak mokslininko, galima teigti, jog šių vaistažolių ekstraktai galėtų būti panaudoti burnos ligų profilaktikai (pvz., dantų ėduonies), taip pat širdies ir kraujagyslių sistemos infekcijų prevencijai (pvz., infekcinio endokardito).

Apie atliktą tyrimą, abiturientų iššūkius ir galimybes kalbamės su Auguste Kirkliauskaite.

Auguste, papasakok, prašau, trumpai apie save.

Šiuo metu esu Vilniaus licėjaus mokinė. Mokausi dvyliktoje klasėje, ir tai – svarbiausias mano užsiėmimas. Visą savaitę intensyviai mokausi per pamokas, stengiuosi padaryti kuo daugiau. Sugrįžusi namo taip pat daug laiko skiriu namų darbams atlikti, užduotims išsiaiškinti, kad neliktų spragų.

Mano kasdienybė šiuo metu gana nuobodi, tačiau savaitgaliais stengiuosi pailsėti, skirti laiko sau, pailsėti psichologiškai. Domiuosi biologija ir daugelis mano kitų pomėgių – laikas gamtoje, dokumentinių filmų žiūrėjimas – yra susiję su biologijos mokslu. Be abejo, kaip ir daugelis bendraamžių, mėgstu skaityti knygas, žiūrėti serialus, leisti laiką su draugais. Man labai patinka pasivaikščiojimai gamtoje, jų metu, ko gero, pailsiu geriausiai, pasisemiu vidinės ramybės.

202209029 mokine Auguste 003Augustė Kirkliauskaitė ir doc. Tomas Kačergius. VU MF nuotrauka

Kada susidomėjai biologijos mokslu?

Manau, kad jau gimiau su šiuo susidomėjimu. Nuo pat mažens mane traukė ši sritis, o tam, ko gero, didelę įtaką padarė mano tėtis. Jis ne tik puoselėjo mano susidomėjimą, bet ir aktyviai skatino pasakodamas vis įdomesnius dalykus. Labai anksti pastebėjau, kad informacija per biologijos pamokas tarsi savaime jau yra kažkur galvoje. Net nereikia intensyviai mokytis ar kartotis, kad gauti gerą pažymį. Kartais net nežinau, iš kur turiu vienokių ar kitokių žinių. Ko gero, paveldėjau iš tėčio! (šypsosi) Vyresnėse klasėse dar aiškiau supratau, kad biologijos pamokos man kelia didžiulį susidomėjimą, o ir rezultatai džiugina.

Kokie ateities planai? Ar jau žinai, kokias studijas pasirinksi?

Kol kas dar nesu tikra… Viskas dar keičiasi mano galvoje. Puikiai suprantu, kad mano pasirinkimas padarys lemtingą įtaką visam ateinančiam gyvenimui, tad nenoriu paskubėti. Visgi, tikiuosi, kad viename ar kitame kontekste ir toliau galėsiu domėtis biologijos mokslu.

Žinau, kad atsakingai ruošiesi artėjantiems egzaminams ir sieki išnaudoti visas galimybes užsitikrinant kuo aukštesnį stojamąjį balą. Savo tikslui pasiekti rengi brandos darbą „Čiobrelių, ramunėlių ir šalavijų ekstraktų poveikis Streptococcus mutans bioplėvelės susidarymui“. Ar galėtum trumpai apie jį papasakoti?

Niekam nėra paslaptis, kad mokykloje galima pasirinkti rengti brandos darbą, kuris prideda papildomų balų prie galutinių rezultatų. Manau, kad verta išnaudoti visas galimybes. Pasirinkau tokią darbo temą, kuri man nuoširdžiai pasirodė įdomi ir prasminga. Natūraliai išėjo, kad ji susijusi su biologija (šypsosi).

Rengiant darbą man labai padėjo biologijos mokytoja, o konsultavo Medicinos fakulteto docentas dr. Tomas Kačergius. Su jais kalbėjomės apie tai, kad šiais laikais dantų ėduonis yra labai opi problema. Sužinojau man naują dalyką, kad karieso atsiradimui didelė reikšmę turi bioplėvelė. Dar mūsų močiutės siūlydavo burną skalauti su čiobreliais, šalaviju ir ramunėlėmis, siekiant išvengti ėduonies. Pagalvojau, kad būtų įdomu praktiškai patikrinti, kaip šis patarimas veikia, ar minėtos vaistažolės apsaugo mūsų dantis.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad ramunėlės, kurios kaip tik dažniausiai yra naudojamos burnos skalavimui, yra mažiausiai veiksmingos. Pats eksperimentinis bandymas truko maždaug mėnesį, o jį aprašinėju jau bemaž tris mėnesius. Tad darbo įdėta bus tikrai daug.

202209029 mokine Auguste 004Augustė Kirkliauskaitė ir doc. Tomas Kačergius. VU MF nuotrauka

Kaip vertinate galimybę, dar mokantis mokykloje, įgyvendinti projektą su mokslininku?

Man šis darbas yra neįkainojama patirtis ir puiki galimybė pajausti, ar tokia veikla tinka ir patinka. Gavau progą, tam tikra prasme, pamatyti ateitį ir „pasimatuoti“ mokslinio darbo specifiką. Papildomas balas buvo paskatinimas išeiti iš komforto zonos ir išbandyti kažką naujo. Bet dabar suprantu, kad pirmiausia tai – patirtis, kuri suteikia platesnį supratimą ir patirtį. Tas mėnesis Vilniaus Universiteto laboratorijoje mane labai įkvėpė ir trumpam leido pasijusti tikra tyrėja.

Ką naujo išmokai šio projekto metu? Kokių naujų gebėjimų įgijai?

Svarbiausia patirtis – visiškai nauji laiko planavimo įgūdžiai. Reikėjo labai tiksliai suplanuoti visą eksperimento eigą, jo aprašymą. Taip pat atradau visai kitus informacijos paieškos aspektus. Iki šiol nebuvau susidūrusi su mokslinės informacijos paieška ir jos „išvertimu“ į kasdienę kalbą. Man tai buvo visiškai nauja patirtis.

Greitu metu Vilniaus universitetas pakvies vyresnių klasių mokinius į jau tradicinį renginį – „Studentas vienai dienai“. Ar planuoji dalyvauti?

Tikrai taip! Labai nekantriai laukiu šio renginio, kad galėčiau pasitikrinti savo norus ir galimybes. Tiksliai žinau, kad dalyvausiu ne tik aš, bet ir daugelis mano klasiokų.

202209029 mokine Auguste 001Doc. Tomas Kačergius ir Augustė Kirkliauskaitė. VU MF nuotrauka

Fakultetas