Sidebar

Naujienos

 Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimaiNusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai. SAM nuotrauka

Ketvirtadienį Vilniaus rotušėje po dvejų metų pertraukos įvyko tradiciniai Sveikatos apsaugos ministerijos organizuojami nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai. Už sunkų ir pasiaukojamą darbą ir nuopelnus sveikatos apsaugos sistemai, taip pat už kovą su COVID-19 pandemija ministras Arūnas Dulkys garbės ženklus įteikė beveik aštuoniasdešimčiai šalies gydytojų, slaugytojų ir sveikatos apsaugos darbuotojų, tarp jų – ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) mokslo bendruomenės nariams.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys suteikė nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardą ir apdovanojo Nusipelniusio Lietuvos gydytojo garbės ženklu vidaus ligų gydytoją, kardiologę dr. Aušrą Marcijonienę, VU ligoninės Santaros klinikų Vidaus ligų centro vadovę, VU MF lektorę.

Nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardą ir Nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo garbės ženklą gavo doc. Edita Kazėnaitė, VU ligoninės Santaros klinikų direktoriaus valdymui pavaduotoja farmacijai ir visuomenės sveikatai, Biomedicininių tyrimų vykdymo skyriaus vedėja, klinikinė farmakologė, ir VU MF dėstytoja dr. Rita Sketerskienė, Sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vedėja, VU MF partnerystės docentė.

Nusipelniusio Lietuvos slaugytojo vardą ir Nusipelniusio Lietuvos slaugytojo garbės ženklo apdovanojimą pelnė Edita Lycholip, VU ligoninės Santaros klinikų Ambulatorinės kardiologijos skyriaus vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė, VU MF Klinikinės medicinos instituto mokslo darbuotoja.

„Tokie momentai yra ne mažiau svarbūs nei kasdienė pareiga ir gerai atliktas darbas, – sveikindama medikus sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. – Tokios dienos, kai galima vertinti kolegas, kai jus įvertina kolegos, yra pačios savaime labai didelė dovana. Kalbant apie pastaruosius dvejus metus, visa tai atlaikyti, toliau dirbti savo darbą ir atlikti pareigą taip, kaip jūs tai darote, reikalauja kažkokios net dieviškos savybės sugebėti nustumti įtampą ir tiesiog suprasti, kad aš, kaip sakė Martinas Lutheris Kingas, tiesiog darau savo darbą, ir darau jį geriausiai, kaip sugebu.“

Simboliška, kad šventė vyksta dviejų medikų bendruomenei reikšmingų datų kontekste: Lietuvos medicinos darbuotojų dienos balandžio 27-ąją ir Lietuvos slaugytojų dienos gegužės 13-ąją. Ši graži tradicija pasveikinti šalies medikus gyvuoja jau 18 metų. Per tą laiką nusipelniusių Lietuvos medikų vardas suteiktas 311 gydytojų, 368 sveikatos apsaugos darbuotojams ir 83 slaugytojams.

Renginyje ypatingo dėmesio sulaukė medikai savanoriai, vykę į karščiausius Ukrainos taškus teikti pagalbos kariams ir civiliams, nukentėjusiems nuo Rusijos karinės agresijos. Į Ukrainos pagalbos šauksmą nedelsdami atsiliepė keli šimtai lietuvių medikų. Pirmoji jų grupė jau atliko savo misiją – dalis į Lietuvą grįžo praėjusį sekmadienį, likusieji šiuo metu yra pakeliui namo.

Gerų žodžių bei plojimų negailėta ir medikų bendruomenei pandemijos metu padėjusiems savanoriams, dirbusiems ligoninių COVID-19 skyriuose, mobiliuosiuose punktuose, talkinusiems visose situacijose, kuriose jų labiausiai reikėjo: Lietuvos šaulių sąjungai, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijai, Lietuvos „Caritas“, Nacionaliniam savanorių koordinavimo centrui „Stiprūs kartu“, Gedimino legionui, VšĮ „Vilnius sveikiau“, daugybei kitų organizacijų ir pavienių savanorių.

Viso renginio metu koncertavo VU kamerinis orkestras, kuris per savo veiklos dešimtmečius ne tik tapo svarbia Lietuvos muzikinio gyvenimo dalimi, bet kartu pritraukė koncertuoti ir šalies medikus: gydytojus, slaugytojus ir sveikatos apsaugos darbuotojus.

Kandidatai šiems aukščiausiems medikų bendruomenės apdovanojimams atrenkami vertinant jų ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikatos priežiūros specialistų rengimą, už pasiaukojimą ir drąsą gelbstint žmonių gyvybę. Nusipelniusių gydytojų ir sveikatos apsaugos darbuotojų vardai suteikiami nuo 2004 m., nusipelniusių Lietuvos slaugytojų vardas – nuo 2015-ųjų.

Fakultetas