Sidebar

Naujienos

Šalies Prezidentas Gitanas Nausėda, apdovanodamas Lietuvai nusipelniusius žmones, Prezidentų vardines stipendijas įteikė 11-kai geriausių Vilniaus universiteto (VU) studentų. Vienas iš jų – V kurso Medicinos fakulteto studentas Raimondas Juškys, vienintelis iš mediciną studijuojančių jaunuolių šiemet gavęs Lietuvos Respublikos Prezidento Kazio Griniaus vardo stipendiją. Apie chirurgo profesiją svajojantis studentas pasakoja apie pasiekimus, iššūkius ir būsimą profesiją.

Medicinos studijos – žingsnis didesnių tikslų link

Iš Tauragės kilęs R. Juškys apie gydytojo kelią svarstė dar mokykloje, bet net ir pasirinkęs medicinos studijas neatmeta galimybių imtis ir kitos veiklos – svarsto savo profesiją ateityje sieti su kosmoso sritimi.

„Medicinos studijos mane patraukė dėl pačios profesijos kompleksiškumo, galimybės įgytas žinias tiesiogiai pritaikyti, padedant tiems, kam tos pagalbos iš tikrųjų reikia. Tačiau mano kelias dar tik prasideda, o studijų baigimas yra tik pirmas etapas kelionėje svajonių link“, – įsitikinęs VU studentas.

Jo nuomone, gydytojai yra labai svarbi visuomenės dalis, investuojanti savo laiką ir gebėjimus rūpinantis visuomenės sveikata ir gyvybėmis, suteikiantys ne tik fizinę, bet ir moralinę, psichologinę pagalbą.

„Turime didžiulę privilegiją, tačiau ir atsakomybę – rūpintis pacientais, kurie mumis pasitiki. Juk pasitikėjimas ir yra vienas svarbiausių veiksnių, padedantis priimti įvairius sprendimus, pavyzdžiui – man padėjo pasirinkti studijas VU. Žinoma, rinkausi ir dėl gero įstaigos vardo, aukšto akademinės aplinkos lygio“, – pasakoja R. Juškys.

Studento teigimu, universitetas leido atsiskleisti tiek profesine, tiek akademine prasme. VU puoselėjamos gilios tradicijos, dėstytojų–studentų santykis sukūrė puikią terpę tobulėjimui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         VU MF archyvo nuotrauka

Išskirtinis apdovanojimas – svarbus įvertinimas

R. Juškys pasakoja, kad geriausio šalies studento statusas ir paskirta vardinė Lietuvos Respublikos Prezidento Kazio Griniaus stipendija jam buvo svarbus ir reikšmingas įvertinimas: „Pasijutau įvertintas, nes tai sistemingą darbą visų studijų laikotarpiu iliustruojantis apdovanojimas, kuris ir toliau motyvuos siekti objektyvių, sau užsibrėžtų, ambicingų tikslų.“

Anot studento, jis save siekia vertinti kritiškai, o išskirtiniai pasiekimai – sunkaus darbo rezultatas: „Mano nuomone, svarbiausia yra ne lyginti save su kitais, o tiesiog stengtis tobulėti asmeniškai, kiekvieną dieną vis geriau atlikti tai, kas tau patinka. Medicinos fakultete yra labai daug talentingų ir darbščių studentų, o būtent tai ir skatina įveikti iššūkius“, – R. Juškys.

VU studentas pabrėžia, kad siekti tikslų yra kur kas lengviau, kai veikla yra ne tik darbas, bet ir pomėgis, ne mažiau skatina ir įkvepiančios asmenybės bei palaikymas. R. Juškys už tai dėkingas tėvams, o mokslo pasaulyje itin žavisi neurochirurgijos pradininku Harvey Williams Cushing, kurio spalvinga asmenybė, užsispyrimas bei indėlis tobulinant discipliną gausios kritikos fone ir atradimai, pakloję pamatus saugiai ir efektyviai nervų sistemos chirurgijai yra itin svarbūs: „Šio unikalaus mokslininko ir praktiko sukurti principai medicinoje taikomi iki šiol.“

Studijų pasirinkimas turi įtakos ir laisvalaikiui

Pasak medicinos studento, pasirinktos studijos, kurios tiesiogiai susijusios su žmogaus sveikatos puoselėjimu, padeda suprasti ir įvertinti sveikos gyvensenos principus: „Dažnai su kolegomis juokaujame, kad pacientų sveikata besirūpinantys medikai patys dažnai nebeturi laiko pasirūpinti savąja. Todėl pats stengiuosi išlikti fiziškai aktyvus, kuo daugiau judėti, sveikai maitintis.“

Ir laisvu laiku R. Juškys nuo medicinos srities nenutolsta – šiuo metu savanoriauja ligoninėje, nes poilsį vertina kaip turiningai praleistą laiką.

„Pabaigęs medicinos studijas planuoju stoti į neurochirurgijos rezidentūros programą ir užsiimti prasminga moksline veikla šioje srityje. Vėliau, jeigu bus galimybės, norėčiau tapti anatomijos arba neurochirurgijos dėstytoju VU, pradėti trečiosios pakopos studijas“, – apie ateities perspektyvas pasakoja R. Juškys.

Studijuojantiems ir būsimiems VU Medicinos fakulteto studentams R. Juškys linki kantrybės ir ištvermės nelengvame, bet labai įdomiame medicinos mokslo ir praktikos pažinimo kelyje: „Didelės sėkmės visiems, puoselėjantiems garbingą VU studento vardą, dirbkime efektyviai ir sistemingai, nenuleiskime rankų, siekdami savo tikslų ir būtinai nepamirškime skirti laiko sau ir savo mylimiems žmonėms.“

Jo nuomone, gydytojai yra labai svarbi visuomenės dalis – jie rūpinasi sveikata, atiduoda visą save, kad apsaugotų žmones nuo baisiausio: kančios, artimojo netekties, sveikatos ar gyvybės praradimo. „Turime didžiulę privilegiją, tačiau ir atsakomybę – rūpintis pacientais, kurie mumis pasitiki, – teigia Raimondas Juškys. – Kodėl pasirinkau ALMA MATER VILENSIS? Dėl gero įstaigos vardo, aukšto akademinės aplinkos lygio“. Anot jo, čia galima geriausiai atsiskleisti profesine ir akademine prasme. Vilniaus universitetas puoselėja gilias tradicijas, išlaiko optimalų dėstytojų–studentų santykį, turi nuostabų kolektyvą. „O visa tai kartu kuria puikią terpę tobulėjimui“, – savo pasirinkimu džiaugiasi būsimasis gydytojas.

Kai Raimondas sužinojo, kad jam, kaip geriausiam šalies studentui, paskirta vardinė Lietuvos Respublikos Prezidento Kazio Griniaus stipendija (beje, vieninteliam iš Medicinos fakulteto), jis labai apsidžiaugė: „Pasijutau įvertintas, nes tai sistemingą darbą visų studijų laikotarpiu iliustruojantis apdovanojimas“. Jis mano, kad šis įvertinimas ir toliau motyvuos siekti objektyvių, sau užsibrėžtų, ambicingų tikslų.

Pats Raimondas savęs geriausiu nelaiko. Jis įsitikinęs, kad „geriausiojo“ sąvoka yra subjektyvi. „Mano nuomone, svarbiausia yra ne lyginti savęs su kitais, o tiesiog stengtis tobulėti asmeniškai, kiekvieną dieną vis geriau atlikti tai, kas tau patinka. Medicinos fakultete yra labai daug talentingų ir darbščių studentų, o būtent tai ir padeda man įveikti iššūkius“, – teigia vaikinas. Jis neabejoja, kad norint pasiekti rezultatų, pirmiausia reikia suprasti, jog trumpesnių ar lengvesnių kelių į sėkmę nėra – yra sunkus ir sistemingas darbas, užsispyrimas. Tačiau „norint išlaikyti pastovumą bei motyvaciją, reikia mėgautis pačiu mokymosi procesu“.

Ar medicinos studento gyvenime yra asmenybes, į kurių pasiekimus norėtųsi lygiuotis? Raimondas dėkingas savo tėvams, kurie tinkamai auklėjo bei suteikė visas galimybės tapti tuo, kuo šiandien yra penktakursis. Ir dar jis žavisi neurochirurgijos pradininku Harvey Williams Cushing – spalvinga asmenybe ir jo užsispyrimu, tobulinant discipliną gausios kritikos fone bei atradimais, paklojusiais pamatus saugiai ir efektyviai nervų sistemos chirurgijai: „šio unikalaus mokslininko ir praktiko sukurti principai yra taikomi medicinoje iki šiol“.

Savo laisvą laiką Raimondas stengiasi skirti artimiesiems, draugams. Jis atsipalaiduoja, grodamas klasikine ir akustine gitaromis. Be medicinos jau kurį laiką jaunuolis aktyviai domisi taip pat ir ekonomika. Nemažai laiko skiria analitinių įgūdžių šioje srityje lavinimui.

Būsimasis gydytojas yra sveiko gyvenimo būdo šalininkas: „Dažnai su kolegomis juokaujame, kad pacientų sveikata besirūpinantys medikai patys dažnai nebeturi laiko pasirūpinti savąja“. Jis asmeniškai stengiasi išlikti fiziškai aktyvus, kuo daugiau judėti, sveikai maitintis. Poilsį Raimondas supranta, kaip norą produktyviai leisti laiką. Šiuo metu jis savanoriauja ligoninėje, tačiau bent trumpo bei turiningo vasaros pabaigos poilsio nuo intensyvių studijų ir darbo prieš rudens semestrą idėjų neatsisako.

„Pabaigęs medicinos studijas, planuoju stoti į neurochirurgijos rezidentūros programą ir užsiimti prasminga moksline veikla šioje srityje. Vėliau, jeigu bus galimybės, norėčiau tapti anatomijos arba neurochirurgijos dėstytojas Universitete, pradėti trečiosios pakopos studijas“, – apie ateities perspektyvas pasakoja stipendiantas. Būsimiems savo kolegoms – Vilniaus universiteto studentams, kurie šiemet pirmą kartą pravers Medicinos fakulteto duris ir tiems, kurie tęs studijas, jis nuoširdžiai linki kantrybės ir ištvermės nelengvame, bet labai įdomiame medicinos mokslo ir praktikos pažinimo kelyje: „Didelės sėkmės visiems, puoselėjantiems garbingą VU studento vardą, dirbkime efektyviai ir sistemingai, nenuleiskime rankų, siekdami savo tikslų ir būtinai nepamirškime skirti laiko sau ir savo mylimiems žmonėms“.

 

Fakultetas