Sidebar

Naujienos

20240607 MakotoMF archyvo nuotr.

Birželio pradžioje Vilniuje viešėjo prof. Makoto Suematsu. Jau šeštą kartą mūsų šalį lankantis mokslininkas skaitė paskaitą Vilniaus universiteto (VU) mokslininkams ir studentams bei turėjo keletą svarbių susitikimų su Lietuvos politikais ir mokslo atstovais.

Susitikimo su VU mokslo prorektore prof. Edita Sužiedeliene, Medicinos fakulteto dekanu prof. Daliumi Jatužiu ir prodekanu doc. Karoliu Ažukaičiu metu buvo aptarti konkretūs bendradarbiavimo žingsniai. Profesorius prisipažino, kad „viešėdamas Lietuvoje, kas kartą stengiasi užsitikrinti priežastį sugrįžti čia dar kartą“.

Prof. Editai Sužiedelienei atkreipus dėmesį, kad Vilniaus universitetas kol kas neturi bendrų projektų su Japonijos mokslo institucijomis, pokalbio metu buvo aptartos glaudesnio bendradarbiavimo galimybės. Pasak vicerektorės, „dabar itin palankus metas pereiti nuo teorinių prie praktinių dalykų. Labai laukiame ir siekiame bendrų projektų, laukiame vizituojančių profesorių“.

Susitikime daug dėmesio skirta jaunųjų mokslininkų galimybėms stažuotis Japonijos medicinos mokslinių tyrimų institucijose, ypač Centriniame eksperimentinės medicinos institute, kuriame dirba pats prof. M. Suematsu. „Mūsų institutas didelis ir tarpdisciplininis, tikrai labai laukiame jaunųjų kolegų iš Lietuvos, kurie galėtų ir norėtų įsitraukti į bendrus darbus“, – kalbėjo svečias iš Japonijos. Profesoriaus mokslinių interesų sritys – dujų biologija, metabolomika, smegenų mikrocirkuliacija ir piktybinių navikų metabolizmo vaizdinimas.

Pasak VU Medicinos fakulteto dekano prof. Daliaus Jatužio, pasaulinio garso mokslininko įdirbis ir žinios yra labai naudingi augančio ir besiplečiančio fakulteto kontekste. „Mokslininkų mainai, bendri projektai, pasidalinimas patirtimi, galimybės stažuotis Japonijos institucijose yra tai, ko reikia siekiant įveiklinti jau netrukus duris atversiantį Medicinos mokslo centrą Gyvename iššūkių ir galimybių laikotarpiu, kartais daugiau iššūkių, o kartais – galimybių. Šioje partnerystėje įžvelgiu daug pozityvo. Tikiuosi, kad šios gražios bendrystės pagrindu jau po kelių mėnesių pasirašysime ketinimų memorandumą“.

Prof. Makoto Suematsu – pasaulinio garso mokslininkas, buvęs Japonijos Medicininių tyrimų ir plėtros agentūros prezidentas, daugelio tarptautinių organizacijų narys, taip pat Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto International Advisory Board narys. 2018 m. profesorius buvo apdovanotas Lietuvos ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku