Sidebar

Naujienos

52329313170 0830825419 oMF archyvas

Kalba yra gyvas organizmas, nuolat besikeičiantis ir evoliucionuojantis. Be oficialių gramatikos ir sintaksės taisyklių, egzistuoja ir neformalūs kalbos elementai, vadinami slengu. Slengas atsiranda įvairiose bendruomenėse, atspindėdamas jų specifinę kultūrą ir patirtį. Kviečiame pasidairyti po VU Medicinos fakulteto bendruomenėje vartojamų trumpinių žodyną.  

VU Medicinos fakultetas – tai ne tik vieta, kur auginami mūsų šalies medikai, bet ir savita bendruomenė, turinti savo kalbos kodą ir žodyną. Studentai, dėstytojai ir kiti fakulteto nariai vartoja trumpinius ir žargono žodžius, kurie ne visada suprantami pašaliniams. Kuriuos iš jų teko girdėti ir galite atpažinti?   

Pavyzdžiui, ar žinote, ką reiškia infekai“, dermai“ ar chirai“? Šie trumpiniai atitinkamai žymi infektologijos, dermatologijos ir chirurgijos specialybes. Anata“ – tai anatomija, hista“ – histologija, o fiza“ – fiziologija.

Slengas atlieka svarbų vaidmenį bendruomenės gyvenime. Jis padeda sutrumpinti bendravimą, sukurti bendrumo jausmą ir pabrėžti priklausomybę grupei. Be to, slengas gali būti vartojamas humorui, ironijai ar netgi sarkazmui išreikšti.

Tačiau svarbu pažymėti, kad slengas gali būti nesuprantamas tiems, kurie nėra tos bendruomenės dalis, nors ir mokosi arba dirba toje pačioje srityje. Pavyzdžiui, studentai iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gali nežinoti VU Medicinos fakulteto studentų vartojamų trumpinių. Kaip pažymėjo kai kurie studentai, šis reiškinys yra būdingesnis tarp VU studentų. 

Taigi slengas – ne tik kalbos ženklas, bet ir bendruomenės tapatybės atspindys. Jis padeda suvienyti žmones, suteikia jiems bendrą kalbą ir leidžia jaustis savo bendruomenės dalimi.

Pasmalsaukime! Medicinos fakulteto slengo žodynas:

Žodis 

Reikšmė 

Studai

Studentai

Infekai

Infektologai

Dermai

Dermatovenerologai

Chirai

Chirurgai

Endokrinai

Endokrinologai

Neurai

Neurologai

Anata

Anatomija

Hista

Histologija

Fiza

Fiziologija

Patanata

Patologinė anatomija

Patfiza

Patologinė fiziologija

Farma

Farmakologija

Labė

Laboratorija

Kompas

Kompiuteris

Slaidas

Skaidrė, taip pat ir biologinis bandinys mikroskopuojant

Erkė

VU gydytojų rezidentų administravimo platforma

Mikrobai

Mikrobiologijos skyriaus specialistai

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku